27 January 2013

Petua Untuk Bakal Ibu


Err seram dengar pengalaman kawan-kawan yang dah bersalin.


Petua pertama ialah menyembuhkan luka jahitan selepas bersalin, tumbuk sedikit biji sawi dan sapu di tempat luka. Macam pelik je petua ni kan tapi petua ni aku ambil dari majalah Wanita housemate aku hihi. Kalau nak lebih senang officemate aku kata minum je pati gamat.


Petua kedua ialah mengatasi masalah bengkak susu. Orang kata biasanya ibu-ibu yang bengkak susu ni dialami oleh ibu-ibu yang bersalin kali pertama. Betul ke? Caranya begini, tumbuk segenggam halia kemudian masak dengan segelas air sehingga mendidih. Tapis dan ambil air lepas tu minum dalam keadaan suam. Jika diamalkan air susu akan menitis dengan sendirinya. Berkesan kot petua ni sebab masa kakak saya bersalin dulu mak suruh kakak rajin-rajin makan halia hehe.

10 comments:

  1. Aku dengar kawan aku cerita pengalaman dia bersalin pun memang ngeri. Rasa nak nangis takut. Hahha.

    Btw movie tu memang terlampau best, boleh cuba download di youtube.

    ReplyDelete
  2. Aku dengar kawan aku cerita pengalaman dia bersalin pun memang ngeri. Rasa nak nangis takut. Hahha.

    Btw movie tu memang terlampau best, boleh cuba download di youtube.

    ReplyDelete
  3. tip yang berguna untuk mummy dena bahrin :P

    ReplyDelete
  4. boleh buat persiapan awal :)

    ReplyDelete
  5. masa anak pertama mesti kosong je kan. mak or ibu mertua yang buat itu ini..hehe kawan2 la kata. hana pun takut

    ReplyDelete
  6. menarik! kna simpan wt koleksi ni :)

    ReplyDelete
  7. Heihei..suruh la bf masuk minng cepat miss sepet.

    ReplyDelete
  8. Thanks sis utk petua bengkak susu tu.

    ReplyDelete
  9. bagus juga petua ni..sebelum ni akak tak penah tau pun

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...