21 March 2013

Bersalin Di Hospital Kerajaan Atau Swasta?


Fuhh awal pagi tadi aku berwhatapps dengan Haysa dan Liz Andriena. Borak pasal beranak (bersalin). Kalau cerita pasal bersalin ni dah berjuta-juta pengalaman yang aku dengar daripada ibu-ibu. Seram oh. Tapi elok juga dengar pengalaman orang lain nanti boleh bertambah ilmu didada.


Haysa dijangka akan bersalin bulan depan. Aku dan Liz apa lagi semua petua dicurahkan kepada Haysa. Confident gila bagi petua macam la kitaorang ni dah pernah bersalin HAHAHA. Haysa berkongsi gambar scan baby girl tu. Aku terkagum sebab 3D nampak dengan jelas kau. Ternampak kemancungan baby girl Haysa piwit. Tak macam gambar scan dolu dolu tak nampak hape-hape.

Aku kata :
  • Semasa meneran tu jangan naikkan punggung nanti koyak banyak.
  • Heret suami masuk labour room. Biar suami nampak betapa peritnya melahirkan anak. Nanti suami pasti lebih menghargai kita dan sanggup berjaga tengah malam untuk menjaga baby yang biasanya cengeng.
  • Jangan menjerit-jerit. Buang tenaga je baik simpan tenaga tu untuk meneran.
  • Sebelum doctor nak jahit kat tempat tu, minta doctor bius sikit hihi. Yang ni aku tak tahu boleh ke tak HAHAHA. Boleh bius lagi bagus la. Kalau tak boleh bius tahan je le. omgomgohtuhanku.

Liz kata :
  • Bawak suami masuk dalam labour room TAPI jangan bagi suami tengok kat tempat tu HAHAHA. Nanti suami tak berselera HAHAHHAHAHHAHAHHHHAA.

Haysa akan bersalin di hospital swasta. Aku dan Liz sokong 100% sebab orang kata anak pertama ni susah gila nak keluar. Doctor swasta konon-kononnya lebih prihatin hehe. Ini orang cakap tau hihi. Haysa kata kat Sabah bayaran dekat-dekat RM3000. Aku hengatkan RM5000 haha. Kat KL lebih mahal kot kan kan?

Walaupun aku dengan Liz bujang tapi kami mengidam nak bersalin dihospital swasta HEHEHE.

Suami-suami diluar sana menabung la ye? :P

p.s : menang 2 tiket The Host di SINI. tarikh tutup 27 mac 2013 ^^

22 comments:

  1. gomen pun dah okey skrg nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada gak dengar macam tu tapi tak tahu la kat mana yang okay tu :)

      Delete
  2. ERR..Spital swasta lg ok kot..tp ikut kemampuan masing2 la kan..akk tiga2 anak bersalin spital swasta..tiga2 kali hubby teman dr awal proses sampai setel sume..kat melaka murah lg..standby 2k ckup...hubby ckp, xpe duit bleh cari..ni bkn pasal nak condem spital kerajaan tau..tp terpulang la pd individu nak memilih mana yg terbaik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuh bertuahnya akak! nampak sangat suami akak tu memahami hihihi. selamat ulangtahun ke 8 kak :B

      Delete
  3. yg awk kt semua sy penah bca n betul..bab nk brsalin tu, sy pun nk kt swasta utk yg first..hehe..*berangan, kawen pun blum*

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah berangan gak ni hihi

      Delete
  4. hoho???

    tapi rezeki anak lain-lain kan...?

    serius aku ingat korang da kawen :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakakakka!

      belum kahwin lagi la wei hahaha

      Delete
  5. saya pon nak swasta...
    kerajaan pon dah ok skrng ni cuma tak ok bila nak jahit boley plak bg experiment plak kat pelatih suruh jahit.. itu x best tu..
    buis mmg diorg bg kot..
    area png privte muslimah amlost 2K mbe i cakap..
    huhuhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup diaorang jadikan kita ni macam bahan experiment HAHAHAHA

      2k kira ok la tu :)

      Delete
  6. noted!
    suke belog u, kiut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh arigato gozaimas :) blog u pon kiut :)

      Delete
  7. Assalamualaikum...

    Nice blog...
    Please visit Wirdina online store, this is a place for you to shop hijabs and clothes. This is a great place to make your choice.

    Follow back :)

    ReplyDelete
  8. pandai jugak awak bg nasihat ye. saya pun pilih hosp swasta. terjamin sket. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pandai sikit je hehehehe

      Delete
  9. Hehe glomor mumy haysa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Of course la glemer haha.

      Delete
  10. Hehe glomor mumy haysa:-P

    ReplyDelete
  11. Akk tak der pengalaman bersalin kat gomen. SUma anak bersalin kat spital swasta.

    ReplyDelete
  12. Dezee nnt anak no 1 ke 2 ke semua future wife dezee bersalin dezee bawa swasta.period.

    Ada kwn dezee trauma lepas tgk wife dia bersalin..dia nk stay dgn sorang ank jer.ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha bagus tu dezee :)

      woww trauma? ada gak kawan yang trauma nak mengandung lagi HAHAHAHHA

      Delete
  13. akak bersalin kat swasta je..walapon kena bayar lebih sikit,tp yg penting kita dijaga dgn baik & selesa..
    yg ketiga ni pun insha Allah akan tetap bersalin kat swasta hospital yg sama,dokter yg sama juga..lebih penting akak nak dokter pompuan,malu la dgn dokter lelaki hehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...