21 January 2013

Kek Red Velvet




Bahan A

130 gram mentega
250 gram gula kastor
2 biji telur

Bahan B

200ml susu mentega
1 sudu besar pewarna merah
1 sudu besar cuka putih
1 sudu besar esen vanila
2 sudu besar serbuk koko

Bahan C

270 gram tepung kek
3 gram garam
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan D (Topping)

300 gram krim keju
100 gram gula icing
80 gram krim pekat

Cara-cara

1. Pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji :)
2. Masukkan bahan B ke dalam adunan bahan A dan pukul sebati :)
3. Ayak kesemua bahan C dan campurkan ke dalam adunan tadi. Gaul sebati :)
4. Masukkan adunan ke dalam acuan cawan. Pastikan hanya separuh daripada acuan :)
5. Bakar pada suhu 170c selama 20 minit :)
6. Pukul krim keju bersama gula icing. Kemudian masukkan krim pekat dan gaul sebati. Hias atas kek :)


Jemput makan semua :P

18 comments:

  1. Ada lagi tak? Nak sikit ☺☺

    ReplyDelete
  2. posla kt kami skit ;)

    ReplyDelete
  3. posla kt kami skit ;)

    ReplyDelete
  4. bhahahha tgok bahan pon dah rumit.. tgok step nmpk pening..tgok cake!! arghhh nampak seap!! miss volvo bak sebji nak rasa hihihihi

    ReplyDelete
  5. yeay!shedaaappp.. =)

    ReplyDelete
  6. kalau free boleh try :)

    ReplyDelete
  7. seyes suke red velvet..tp xde courage lg nk buat sbb tkt xjd..;p

    ReplyDelete
  8. Woooooo cam ni ke buat dea? Macam banyak bahan je. Hehehe. Aku ni pemalas nak buat tapi teringin nak rasa. Tengoklah macam mana :P

    ReplyDelete
  9. wahh rajinnyerr..eHHHee

    ReplyDelete
  10. Selalu kalau aku buat kek nie mesti adik adik tak makan, diorang tak suka kek macam nie. Kalau yang keju tu laju je habis.

    ReplyDelete
  11. comel n simple je deco red velvet ni..thanx for sharing!! :) nk try ah nnt :D

    ReplyDelete
  12. auwwwww, I lovee red velvet cupcakes! Awesome!

    ReplyDelete
  13. Terliur tgk tgh2 mlm gini.haha

    ReplyDelete
  14. sedapnya...tp malas nak buat,tolong buat utk akak bole? hehe..

    akak pun taktau kenapa dgn blog akak tu

    ReplyDelete
  15. dah pernah makan.. punya la sedap. nak buat sendiri tu entah bila la..hehe

    ReplyDelete
  16. tolong saya tgh diet..waaaaaaaaa...sedih :'(

    ReplyDelete
  17. Hehe..iyer ke buat sendiri ni.Bukan bf yg buat?

    ReplyDelete

arigato gozaimas muahhhhhhh!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...