30 August 2013

Bentuk-bentuk Gangguan Seksual



Biasanya orang perempuan kot selalu kena gangguan seksual ni. Aku pernah kena gak. Nanti la aku kongsi kat korang.

Bentuk-bentuk gangguan seksual terbahagi kepada ;

Gangguan secara lisan 

Kata-kata, komen, gurauan, usikan, bunyi dan soalan-soalan yang berbentuk ancaman atau cadangan seksual.

Gangguan secara isyarat

Pandangan atau kerlingan yang membayangkan sesuatu niat atau keinginan, menjilat bibir atau memegang atau memakan makanan dengan cara menggoda, isyarat tangan atau bahasa isyarat yang membayangkan perlakuan seks, tingkah laku mengurat yang berterusan.

Gangguan visual

Menunjukkan bahan-bahan lucah, melukis gambar lucah, menulis surat berunsur seksual, mendedahkan bahagian badan yang sulit yang tidak sepatutnya didedah.

Gangguan psikologi

Mengulangi jemputan sosial yang telah tidak diterima, memujuk rayu berterusan untuk keluar bersama atau untuk bercumbuan.

Sumber : Code of  Practice On The Prevention and Eradication Of Sexual Harassment In The Workplace.


8 comments:

  1. huh..bahaya tuh.pernah jugak ada pengalaman mcm ni.mmg menakutkan.

    ReplyDelete
  2. pnh gak kn secara lisan tp dia msg..blh gtu?haha

    ReplyDelete
  3. 0o, yeke..macam mana cara tuan belog handle gangguan seksual tu?

    ReplyDelete
  4. selalu kalo pegi tempat sesak2 memang takut.. banyak gangguan..

    kita unfollow pastu follow balik blog awak sbb still tak dapat updates. and da tukar link kat bloglist. ;)

    ReplyDelete
  5. Vol.nnt citer kau kena mcmn and apa kesudahannya..

    ReplyDelete
  6. Walau tempat kerja ku 95% adalah lelaki, nasib baik mereka baik2 je.
    thanks utk info ni..

    ReplyDelete
  7. gangguan lisan paling banyak.. arghhh rasa macam nk karate sorg2.

    p/s: dh tukar link kt sugar candy. lala

    ReplyDelete
  8. msg dgn call pernahla kena..gila!

    ReplyDelete

arigato gozaimas muahhhhhhh!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...