17 June 2015

Hukum Memakan Daging / Isi & Telur Belangkas

Aku tak pernah makan belangkas. Sentuh pun tak pernah. Geli gila nak mampos tengok belangkas. Rupa macam lipas gergasi ewwww!! Kawan aku kata sedap gila telur belangkas. Terus loya tekak aku haha.


Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-93 yang bersidang pada 21 Februari 2011 telah membincangkan Hukum Memakan Daging/Isi Belangkas dan Telurnya. Muzakarah telah memutuskan seperti berikut:

Setelah meneliti keterangan, hujah-hujah dan pandangan yang dikemukakan, Muzakarah berpandangan bahawa tiada nas qati’e yang mengharamkan manusia memakan belangkas. Pakar Haiwan Hidupan Air menyatakan bahawa belangkas adalah haiwan yang hidup di laut dalam dan hanya naik ke pantai untuk bertelur. Ia adalah sejenis haiwan satu alam yang hidup di laut masin dan sedikit di paya air tawar dan ia tidak boleh kekal hidup di darat kerana bernafas menggunakan insang.

wekkkkkkkk -.-'

Sehubungan itu, selaras dengan pandangan Jumhur Ulama’ yang menyatakan bahawa haiwan yang tinggal di dalam laut semata-mata dan tidak boleh hidup tanpa air adalah halal dimakan, maka Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa hukum memakan daging/isi dan telur belangkas adalah diharuskan.


1 comment:

  1. tak pernah makan tapi selalu jumps benda ni time buat trip memancing... follow blog ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...