9 August 2012

Bintik Putih Pada Kuku & Note RM1




Oohyeah sepandai-pandai duit melompat akhirnya jatuh ke tangan jua hiks! Kau nampak bintik putih kat kuku aku tu? Nampak kan? Aku tertanya-tanya kenapa bintik tu boleh muncul kat kuku. Ha aku pun google la. Kalau aku tak cari jawapan kang malam nanti aku tak boleh nak tidur! Otak asyik fikir dan tertanya-tanya kenapa? Kenapa? Kenapaaaaa??? 
Eh, terlebih sudah.

Dont ask me why i tempek this Brunei Dollar here. Heh.
 Hmm ok ok bintik putih pada kuku tu ialah Leukonychia. Bukan Leukimia tau hikhik. Nama macam suatu penyakit yang serius tapi sebenarnya tak berbahaya pung heh. Ada yang kata Leukonychia terjadi disebabkan kekurangan kalsium atau zinc, tapi sebenarnya tidak huhu. Nehi nehi. Leukonychia terjadi disebabkan alergi, infeksi ringan or kesan daripada pengambilan ubat. Leukonychia menjadi serius jika kesemua kuku ada bintik and garis putih maka dengan itu bersegera la berjumpa dengan doctor.





2 comments:

  1. sy takde bintik kat kuku tp kt muka. hehe.

    itu pn sejenis alergik!

    ReplyDelete
  2. ohh ok. disebabkan alergi jugak ye. huhu.. gigih kita dtg cari entri ni. :)

    ReplyDelete

arigato gozaimas muahhhhhhh!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...