11 October 2012

Masak Lemak Ketam



Bahan-bahan

3 ekor ketam
2 sudu besar cili kering kisar
2 kotak santan ayam brand
5 biji bawang merah
2 hiris lengkuas
sedikit serbuk kunyit atau kunyit hidup
garam


Cara-cara

Tumbuk bawang merah, lengkuas n kunyit sehingga lumat. Masukkan santan yang dicairkan dengan 2 cawan air kedalam periuk. Masukkan cili kering kisar dan garam. Kacau. Masukkan ketam yang dibelah 2. Setelah mendidih boleh la tutup api tapi mendidih lama sangat takut pecah minyak ;)

Er sedapnye!


11 comments:

  1. sedapnya..masak lemak ketam tetiba teringin nak makan..hihi

    ReplyDelete
  2. sedapppp nyeeeee . terus lapar . meleleh2 air liurr . huuuuuuu .

    ReplyDelete
  3. oh hoiiii..masak lemak!sedappp!!

    ReplyDelete
  4. meleleh air liur :P

    ReplyDelete
  5. laaa..ingatkan ni gambar ketam yg ko masak! haha

    ReplyDelete
  6. Wahh sedapnya!

    Err lapar pulak. Bila boleh makan ni? ;p

    ReplyDelete
  7. adess...gn bwg ek...hehe npk sodap...

    ReplyDelete
  8. nyum2....sedapnye. tq share resepi ya!

    ReplyDelete
  9. aik..tadi dah komen kat sini.xde plak kluar

    ReplyDelete
  10. Ini tiket untuk menjadi isteri :D

    ReplyDelete

arigato gozaimas muahhhhhhh!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...