28 November 2012

Selamat Tinggal Sembelit


Hello guys!

Sejak beberapa hari ni aku mengalami sembelit T.T Cerita sembelit ni pun nak kongsi kat blog ke? Hahaha. Lantak la. Hmmm bila perut memulas laju-laju aku cari handphone untuk jadi peneman dalam bilik air haha.


Apa itu sembelit?

Okay okay.. sembelit adalah gangguan pencernaan yang menjejaskan usus. Ia boleh menyebabkan kembung, sakit perut, najis keras dan mengurangkan kekerapan pergerakan usus.

Who suffers from constipation?

Sesiapa pun boleh mengalami sembelit uols. Tak kira jantina, umur, pangkat dan keturunan. Big Mama kite tu pun boleh sembelit uols huhuuu.

Kesan sembelit

i) Pergerakan usus kurang daripada biasa
ii) Najis (taik) menjadi keras
iii) Kekejangan dibawah abdomen
iv) Rasa kembung
v) Loya
vi) Hilang selera makan

Kesan jangka panjang?

Jika tidak dirawat, sembelit boleh menyebabkan buasir dan pendarahan rektum akibat dari meneran berlebihan.

Penyelesaiannya?

Makan sayur-sayuran, buah-buahan, makanan yang berserat tinggi dan minum air kosong banyak ;)

Kali terakhir aku sembelit bulan April hari tu. Bulan ni aku tak jaga makan sangat. Air tak minum banyak. Buah pun kurang makan. Asyik makan fast food je macam mana taik tak keras? T.T Sunsweet Prune Juices tu memang bagus untuk sembelit.

Saya dah cuba anda bila lagi? :P


12 comments:

  1. Akk suka makan buah prune jerk. Jus x pernah minum la plak :D

    ReplyDelete
  2. Kesiannya kamu. Colleague akk ni plak bergantung pada ubat / buah klo nak membuang. Kalau tak makan salah satu ni memang tak membuang lah gamaknya. Cuba amalkan buah dragon fruit & kiwi.

    ReplyDelete
  3. saya jarang ade masalah sembelit..

    insyallah kalau kena lepas nie, harus cari sunsweet nie jugak :)

    ReplyDelete
  4. sunsweet mmg bagus utk pelawasan..sy mkn buah dia je..mmg b**** on time..heee

    ReplyDelete
  5. hahaha..bagus tu,akak pun kdg2 kena jugak..nak menangis duduk dalam toilet lama2..

    ReplyDelete
  6. jangan main hp dlm toilet. nnt tak fokus. hahaha

    ReplyDelete
  7. usus sihat dikatakan asas kepada kecantikan kulit ;)

    ReplyDelete
  8. mmg sakit la kalo kena. huhu.. tp jgn minum byk2 lak. lain lak jdnya. ;)

    ReplyDelete
  9. sesuai untuk Na ni...tq for sharing thiss shalee ;)

    ReplyDelete
  10. Pernah sekali kena sembelit nasib baik yang light je, sebab kurang makan buah buahan. Sekarang memang fie aware lah. takut weyy dah la sakit gilos. Hahahha

    ReplyDelete
  11. aku pon pernah kena sekali masa form 3 hakhakhak. jgn gitau sesape aww rahsia kita 2 je ni. btw peah, kwon sang woo ni pakwe baru engko lahye? hermm comel comel

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...